Saturday, April 5, 2008

Posztmodern western

Szűz az elmém a ma este látott filmmel kapcsolatban; nem olvastam róla kritikát, nem tudom pontosan milyen díjakat nyert, nem láttam róla elemző-tévéműsort.

No county for old men (Nem vénnek való vidék), az alkotás. Mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg ezt az opust, mert ritkán látni jó egyesült államokbeli filmet.

Az első dolog, ami megragadott a vászon nézése közben; a kimunkált szép képek. Fogalmam sincs ki ez a Roger Deakins, de nagyon érti a mesterségét, sőt, ez művészet. Elérte, hogy a legelső a filmkockától kezdve egyfajta nyugalmat árasszon a film. Nyugalmas, hosszú beállítások, amiket nem tör meg semmiféle bárgyú háttérzene. Még a legvéresebb mészárlásoknál sem pattogot a kép, nem volt felesleges és oda nem illő akció. (Űgy látszik a vágók is értik a mesterségüket, ami nem csoda, hiszen azok vágták a filmet, akik rendezték ezt a mesterművet.)Minden a maga valójában jelent meg: a seriffnek herpesze van, izzadt a hónalja, valahogy így tovább.

A film elején a helyi sheriff monológja hangzik el, ami rögtön megteremti az atmoszférát: itt nem egy klasszikus westernt fogunk látni, jelenünk annyira rossz, hogy esélye sincsen nyernie a törvény urának, nincs igazságosztó, aki elhozza a katharzist, aki helyrebillentené a világ rendjének egyensúlytalanságát.


A gonosz (?) Anton, Javier Bardem játsza. Remekül. Elsőre gátlástanaul öl, maffiabérenc, akinek vissza kell szereznie a pénzt. Mégis, gátlástalanságában rendet keres,törvényt és szabályokat. Szabályokat, amik az életben maradáshoz kellenek: "Ha azok a szabályok, amik vezéreltek rossznak bizonyultak, (mert meg foglak ölni), elmondhatjuk, hogy feleslegesen követted őket." Anton nem mondja ki, de igaza van,azt kell csinálnia, amit csinált. A butus Carla Jean ezt mondja: "Nem kéne ezt tennie!" Anton: "Mindenki csak ezt tudja mondani." De ezt kell tennie.



Bardem a mi fogalmaink szerint gátlástalan gonosz. De más nézőpontból nézve követi a törvényt. Öntörvényét lehet csak elítélni, gyilkolását nem. Anton megragadó. A törvénytelen figura, akinek van perspektívája, Anton és nem a töketlen sheriff, vagy a halott Llewelyn. Anton ereje, és nyugalma megragadó. Nyugodta, mert hisz a saját törvényében. Sheriff csak érzi, hogy rossz felé megy a világ, hogy annyi a zöld hajú fiatal, meg, az udvariatlan új nemzedék nem használja az "aszoynomat" megszólítást. Haja, csakhogy ő is tudja, hogy aki meginok a törvény erejében, az úgy gondolja, hogy lehet, hogy a törvény rossz. Az idős rendőr hitetlen. Nem is magát védi, nem érti merre változnak a dolgok. Így a múltnak pont ugyanúgy meg kell kérdőjeleződnie, mint a jelennek. Lehet, hogy a sheriff apja nem hordot fegyvert, de lehet, hogy a törvények is rosszak voltak.

Van abban valami, hogy Llewelynt pont öreg anyósa, sheriff kortársa "buktatja" le. Ha az anyós nem töketlen, hülye, nem lehet lekenyerezni olcsó udvariassággal, akkor Llewelyn lehet, hogy nyer. Asszonyom, még lehet, hogy a lánya is meghalt.

A seriff távolmaradás jelez valamit, amit megpróbált kifejteni a kezdő monológban. A nyugdíjba vonolú sheriff nem akar kockáztatni, nem akar nyomozni. A törvény embere inkább távol tartja magát az ügytől. Így az igaszságosztó szerepét Llewelyn örökli. Llewelyn teljesen véletlenül kerül az eseményekbe. Mit keres ő itt? Olyan mintha elvenné a főszerepet a sherifftől, aki csak kétes filozófiai eszmefuttatásokra képes. (A vicces történet marháról és a mészárosról.) Hiába, megfáradt. Szegény, magatehetetlen, öreg sheriff, és nincs utód. Llewelyn, egyszerű USA polgár, lényeges ez, mert a filmben átvándorol Mexikóba is. Megjárta Vietnámt, van tapasztalata. Llewelyn akkor lesz bűnös, amikor olyan pénzt akar meszerezni, ami bűnös. Persze a sheriff lamentálásába pontosan beleillik az, hogy Llewelynt nem akarja elkapni, holott kötelessége lenne, mivel olyan pénzt vett el, ami az államot illeti. Csakhogy a sheriff inkább segíteni akart neki.


Késő, Llewelyn elbukott. Katharzis nincs, mert nem érdemeljük meg. Mert minket is lenyűgöz az erő. A magabiztosság, ami erőt sugározz. Nem kétséges Anton nyerni fog, mert neki van ereje, nem olyan béna, mitn Raszkolnyikov, akinek nincs ereje új törvényt adni.

Axióma: az ember eleve bűnös. Következik, h ki tudja feloldozni. Már nem hiszünk Istenben, a vallás csődöt mondott. Törvényeink nem működnek. Közönyösek lettünk, elfogadtuk, hogy nem tehetünk semmit. Katharzis nem jár.

Goodbye.

Már régen nem moziztam plázában, így emlékeim elkoptak, miért is rossz ilyen helyen filmet nézni. "Úgy érzem magam, mint egy kisállat kereskedésben, mindeki úgy csámcsog." - mondta Lyé. Ne zabáljatok már annyit szart, dagadt disznók.




(Meta)

No comments: